2009. február 1., vasárnap

Az otthon melege
Meg sem próbálok időrendben haladni, és részletesen leírni az építkezést, nem ez a célom. Ma a kedvencemet mutatom meg, a kályhát.

Eredetileg kandallót terveztünk (no, nem a most divatos modern-vonalút!), de a Mester szerencsére meggyőzött minket, hogy az épített kályhával jobban járunk. Jobb a hőtartása, gazdaságosabb. A tűz látványáról azonban nem akartunk lemondani, ezért üveges ajtaja lett.

Előtte a netet bújva válogatunk a szebbnél szebb kályhák között, majd elmondtuk a kívánságainkat a kályhásnak. A tervezés 2 perc volt: felskiccelte az elképzeléseit a falra. :D Kapásból rábólintottunk. Nagyjából 10 nap alatt készült el, rendkívül precíz, gondos munkával.

Az alja bontott téglából van. Régóta gyűjtögetjük a szép, régi, címeres, monogramos téglákat, ezekből is került bele sok.

A felső részen vannak a legszebb tégláink. A tulipános, az évszámos, és a mohácsi horgonyos a szívem csücske. :)

Rögtön az első befűtéskor sikerült "antikolnunk", mert nem volt elég száraz a fa, kicsapott a füst, és ez meglátszik a kályha elején. Lefesthetnénk, de nem zavar. :)

A virágok persze csak nyáron vannak rajta.... :)


6 megjegyzés:

NePa írta...

Szia!
Nagyon szép a kályha :) Nekem egy nagyon prózai kérdésem lenne, ha publikus: összeszámotátok, hogy kb. mennyiből jön ki egy ilyen?

Lidércke írta...

Szia :)

Köszi. :) Számoltuk, és saccra 300.000 volt. Ahogy hallom másoktól az árakat, nem tartom soknak. Agyalhatnék rajta, hogy mennyi idő alatt térül meg, és megérte-e egyáltalán, de nem teszem, mert igazából nem csak a fűtés miatt csináltattuk. Elmondhatatlan hangulata van a téli estéken. :)

etei írta...

Nekem minden nagyon tetszik,érezni hogy nagyon szeretitek.A kályha biztosan bevált.Megkérdezhetem,mivel burkolta a mester,hogy nem repedezik meg?Üdv.Zita

Lidércke írta...

Köszi. :) Nincs burkolva, csak vakolt. A 4. képen látszik, hogy nézett ki.

Névtelen írta...

Sziasztok! Csudajó a kályhátok és persze minden,a konyhabútor is fantasztikus, mi is hasonlókban gondolkodunk, így nagyon megörültem,hogy rátaláltam az oldalatokra!Köszi hogy megosztjátok!

Lidércke írta...

Szia! Köszönjük a dicséretet. :) Az csak öröm, ha találtok hasznosítható ötletet nálunk.