2009. február 5., csütörtök

Konyhabútor téglából

Minden ház fontos része a konyha. A "családi tűzhely" kifejezés is azt mutatja, hogy ez az a hely, ahová összegyűlünk, itt biztosan együtt vagyunk hosszabb időn keresztül.
Régi vágyunk volt a bontott tégla ilyen módon való hasznosítása, pedig sokan óvtak tőle. Mivel egyikünk sem jártas a kőművesmunkákban, megkérdeztünk több hozzáértőt, árajánlatokat is kértünk. Volt egészen nevetséges, 400.000-es is... :D Nem értünk hozzá, de azért nem tollas a hátunk... Végül mégsem kerestünk kőművest, mert a burkolónk inasa ripszropsz felhúzta ezt a pár falat, amíg a mestere fugázta a fürdőt. :) Igen, látszik, hogy nem szabályos, látszik, hogy nem profi munka, de pont ez adja a báját.
A gyűjtögetett feliratos tégláinkat úgy építtettük bele, hogy kicsit kilógjanak a fal vonalából, így jobban felkeltik a szemlélő figyelmét.Így utólag már szörnyű látni, hogy milyen kosszal járt az építés.... Átkentük Auro téglaolajjal, ez impregnálja, és selymes fényt ad neki, de nem lesz tőle lakkozott hatású.A munkalapot a férjem vágta rá, ő tette bele a mosogatót, a kerámia főzőlapot, amit aztán a villanyszerelő beüzemelt. Félig kész állapotában ilyen volt:
A végső lépés az volt, amikor a párom bepolcozta, és ajtókat készített rá. Az ajtók egyszerű lambériából vannak, rusztikus vasalatokal, olyanokkal, amik a spalettákon vannak. A sütő magasra lett építve, így kényelmesebb is, és a gyerekek szempontjából biztonságosabb is. Felülre egyszerű, Kikás faliszekrényeket vettünk, csak a fogantyúikat cseréltük le, hogy olyan legyen, mint ami az alsó ajtókon van.(Ikeás)
Több, mint egy éve használom, ezért elmondhatom, hogy nem igaz, amivel kezdetben riogattak: nem porlik a tégla. Szeretem. :)

13 megjegyzés:

Éva írta...

Szia Dorka! Nagyon klassz a konyhabútorotok, erőteljesen jár az agyam/agyunk rajta, hogy mi is ilyet szeretnénk majd a konyhába. Meg tudnád írni, hogy Ti hogyan csináltátok? Vagy csak azzal a téglaolajjal van lekenve, és attól máris nem porlik? És a tisztítása? Nagyon örülnék neki, ha kaphatnánk Tőled hasznos tanácsokat, akár emilben is (feketeeva81@gmail.com). Köszönöm előre is!!

Lidércke írta...

Szia!
Írtam. :)

Torro írta...

Szia!

Mi is most építünk konyhabútor vázat téglából. Én is arról érdeklődnék, hogy a téglákat mivel kezeltétek le, a zsírnak, kosznak hogyan áll ellen. Mivel szoktátok a téglát, fugákat tisztítani? (torrorosso@gmail.com)
Előre is köszönöm válaszodat!

Lidércke írta...

Szia!

Ahogy írtam is, Auro téglaolajat használtunk. Simán le lehet mosni utána vizes ruhával. Mivel azóta már átalakítottuk, csak múlt időben írhatok: a zsírt, koszt is le tudtam pucolni, nem jelentett gondot.

gatsy00 írta...

Szia Lidércke!

Mi is téglából építettünk konyhabútort, és most szeretnénk rátenni a keményfa munkalapot. Érdeklődnénk, hogy oldottátok meg a rögzítését. Csak sarokvasakkal v. ragasztottátok is?

Lidércke írta...

Szia!
Nálunk csak sarokvasak tartják, nincs ragasztva. Stabil. :)

Névtelen írta...

Kedves Lidércke!
Mi is ilyen gyönyörű konyhát szeretnénk... a kérdésem az lenne, hogy a polcok rögzítésére mit használtatok? Mi még ezen gondolkodunk....
Köszönöm szépen a választ!
Üdv, Györgyi

Lidércke írta...

Kedves Györgyi!
Köszönöm a dicséretet. :)
Az alsó polcokra gondolsz, ugye? Egyszerű polcrögzítő L-vasal lettek feltéve. :) (Sarokvas.)
Üdv,
Dorka

Emese Kovacsik-Balogh írta...

Szia. A jarolapra lett egyből rakva a tégla és kész nem kellett vágni a jarolapot?

Emese Kovacsik-Balogh írta...

Szia. A jarolapra lett egyből rakva a tégla és kész nem kellett vágni a jarolapot?

Lidércke írta...

Szia, bocsánat, hogy csak most válaszolok! Olvastam a kérdést, de nem írtam rögtön, aztán meg elfelejtetem. Nem vágtuk a járólapot, rá lett építve.

cukros briós írta...

Szia!
Rátaláltam a bejegyzésedre, mivel álomkonyha a téglakonyha. Természetesen mi szeretnénk csinalni. De annyi mindent nem tudunk. Pl. A féltéglakat hogy csináltátok? Vagtátok valamivel? Vagy lehet igy venni is? Köszönöm a választ!

Ledorka írta...

Szia!
Mi nem vágtunk semmit, de vettünk szeletelt téglákat, azt vizes vágással készítik. Arra gondolsz? Ahogy írtam is, a burkoló inasa húzta fel a konyhabútor falait. Úgy sejtem, neki is ez volt az első ilyen jellegű munkája, de nem fogott ki rajta. :)