2015. január 7., szerda

A házról

Mindenünket beleadva, rengeteg energia-, idő-, és pénzráfordítással építtettük annak idején a házunkat. Szívvel-lélekkel - csak így tudunk. Olyan is lett, amilyennek terveztük: ember- és környezetbarát, meleg, otthonos, igazán élhető. Hogy mégis eladnánk, annak is megvan a maga (családi) oka. Az újabb pletykák elkerülése végett írom: jól vagyunk, még véletlenül sem válunk, nem megyünk külföldre. Más, nem publikus ok van a háttérben. Ha megveszed, elmondom. ;)
Bemutatom, hátha rátalál az a család, aki ugyanúgy szeretni fogja, mint ahogy mi. Olyan sok örömet, boldogságot kívánok nekik, amennyit mi éltünk meg itt. :)

 (Ez a fotó régebben készült, azóta szép deszkakerítés van előtte.)
Hosszas tervezgetés után alakult ki, mit akarunk. Fontos volt, hogy egyszintes legyen, ne kelljen lépcsőzni. Kicsi gyerekeink vannak, ezért azt akartam, hogy ne legyenek zeg-zugok, mindent átlássak, mindenhol ott tudjak teremni egy perc alatt. Biztonságos, de a gyerekeknek is kellő önállóságot nyújtó lakás. Remek ötlet volt például alacsonyra helyeztetni a villanykapcsolókat - nem kell éjjel felkelni kapcsolgatni, ha valamelyik manó kimegy a fürdőszobába. 

Hetekig kerestük  a megfelelő olajokat, pácokat, viaszt a felületek kezelésére, hogy ne kerüljön be semmi mérgező. Ragaszkodtunk a 2 m széles folyosóhoz akkor is, mikor mindenki meg akart róla győzni, hogy hülyeség. Hamar bebizonyosodott, hogy igazunk volt. :) Itt rossz időben is lehet futkosni, motorozni, kisautózni, ugrálólabdán pattogni. Fa, fa, és fa, némi téglával. Minden szobában fa padló van, a folyosón is, de még a spájzban is. Mezítlábas lakás. :) A hagyományok tisztelete mellett azért a kényelem is sokat számít. Áldom is a beépített mosogatógépet, a magasra épített sütőt, a kerámialapos tűzhelyet. A reggeli rohanásban a duplamosdó és a két wc is remek dolog. A fürdőszobai padlófűtés is okos ötlet volt.

A spaletta nem csak a hőszigetelés, és a külső kép miatt fontos. Ébredtél már úgy, hogy tulipánokat vetített köréd a nap a félhomályos szobába? Elmondhatatlan...A kályha maga a csoda. Látványnak is, a melege is, és azért is, mert így függetlenek lehetünk a gáztól. Ha minden szobaajtót nyitva hagyunk, befűti az egész házat. (A fürdőben meg rá lehet segíteni villannyal is.)
A kert 1200 m2, mondhatni, tiszta lap. Bevallom, rém ügyetlen kertész vagyok. Ha varrni kellene a növényeket, jobban boldogulnék, elvégre ahhoz értek... Az új tulajdonos varázsolhat ide bármit. Gyümölcsfák azért vannak. Bármi építhető a tyúkóltól a műhelyig, mert hely, lehetőség van.


Közvetlen szomszéd nincs (az a két telek is eladó, ha valaki birtokra vágyik), de belátható távolságon belül vannak nagyon kedves, segítőkész emberek. Sosem felejtem el, mikor három pasi küzdött, hogy lementse a dinka macskánkat egy magas fáról.... :)
Hajnali kávézás a 30 m2-es teraszon? Nem most, inkább nyáron. :) El tudod képzelni, hogy kint ülsz, fogod a bögréd, és ámulva nézed a kerítés túloldalán legelésző őzet? Velem megesett párszor. Télen meg a hatalmas teraszajtón keresztül lehet bámészkodni...
Maga a falu 15 km Pécstől. Van ovi, iskola, posta, orvos, gyógyszertár. A ház nem a főút mellett van, jóval odébb. Csend, és béke, ez van itt. 
Fotóválogatás közben elém került ez a kép is. Segítek némi magyarázattal: a férjem úgy kezdte a fűnyírást, hogy szívet vágott ki, benne D és P betűkkel. Ilyen rezgéseket hagyunk itt. :)
Nem "bármi áron", nem görcsölve, de megválnánk tőle.
Ha bármi kérdésetek van: ledorka@gmail.com

6 megjegyzés:

kovtama írta...

Hát igen. A ti házatokat azonnal megvenném és nem is kellene messze költöznünk :) Gyönyörű, szívesen élnék itt.

H. Mária írta...

Csodás hely.

Lidércke írta...

Köszönöm szépen, örülök, hogy nektek is tetszik. :)Még így is, hogy úgy érzem, sok minden bennem maradt. :D

Márta írta...

Szééééééééééép!

Noemi írta...

Hu en is nagyon szivesen laknek itt annyira szep es otthonos!

Lidércke írta...

A lehetőség adott. :D
Örülök, hogy nektek is tetszik. :)